Besluit!

Let's_goElk besluit heeft met een doel te maken. Het doel heeft zonder het besluit daarheen te gaan namelijk geen betekenis. Maar, ook zonder een besluit ís er helemaal geen doel.

Doelen kun je in duizendvoud bedenken; het zijn er oneindig veel. Doelen in je sport, doelen in je werk of juist doelen in je persoonlijke leven.
Doelen zijn belangrijk, in doelloos rondzwerven hebben nog maar weinigen hun geluk gevonden. Maar, doelen zijn ook nietszeggend en totaal onbelangrijk als je niet het besluit neemt om op weg te gaan.
Misschien is de weg van het besluit naar het doel belangijker dan het doel op zich. Sterker nog, misschien is het zelfs zo, dat de weg naar het nemen van het besluit belangrijker is dan het besluit en het daaruit voort vloeiende doel…

In  mijn wereld bestaan er twee vormen van besluiten: óf je besluit impulsief óf je besluit cumulatief.
1. Je besluit impulsief voor een doel te gaan en bekijkt daarna hoe je het doel gaat bereiken
2. Je komt erachter dat je voor een groot gedeelte de juiste weg al bewandeld hebt en op drie kwart van de route besluit je dat er een vast doel is.

In 2007 besloot ik tijdens het zien van een filmpje over Alpe D’HuZes dat ik zou deelnemen. In een split second was het duidelijk. Ik zag mezelf fietsen. Bam! Mijn impulsieve besluit. Het voelde niet als een besluit, het was er. In de jaren 2008-2012 beklom ik 28 keer onze Hollandse berg.

Nu besluit ik om in oktober 2015 deel te nemen aan de Marathon van Amsterdam. Langzaam dringt het tot me door. De afstand, de gesprekken met mensen die me voorgingen, berekeningen, mijn omslagpunt, de trainingen van de afgelopen jaren, de wens te laten zien dat je altijd meer kan dat je zelf voor mogelijk hebt gehouden, het afzien, de voorbereiding, de emotie, het gevoel dat je wil beleven op de dag dat het gebeurt. Het cumulatieve besluit, de optelsom dat je toe bent aan de volgende stap. Het samenwonen, de baby’s… dat soort werk.

Beide doelen zijn het resultaat van een besluit. Toch is de weg naar het besluit een andere geweest.

Hoe neem jij zo’n beslissing? Is het impulsief of is het uitgedokterd; is het een vlaag van verstandsverbijstering of is het een optelsom van bewandelde wegen die leiden tot het kruispunt? Het moment dat je zegt: JA!

Voldoening, geluk, een lach, al die dingen ervaar je op het moment dat je ergens naar op weg bent. Pas dan heeft het betekenis. Pas dan heeft het zin dat je de ene voet voor de andere zet, dat je investeert in je conditie, dat je kracht put uit wat dan ook.

Zeg ja, tegen je besluit. Zeg ja tegen je doel. Zeg ja tegen de weg van je besluit naar je doel. Zonder besluit is er geen doel en is er geen weg. Zonder beslissing blijf je doelloos rondzwerven, kom je nergens, omdat je naar niets op weg was.

Besluit om te gaan sporten, besluit om lief te hebben, besluit om je stinkende best te doen om gezond te zijn.

Besluit!

Bookmark the permalink.

Comments are closed