Discipline

Discipline (1)Mensen doen wat mij betreft te moeilijk over discipline. Het zou ongrijpbaar zijn… nee, het is zelfs iets dat niet bestaat. Discipline lijkt veel meer op wilskracht, op motivatie, op doorzettingsvermogen… Onzin!

Iedereen heeft discipline, iedereen heeft even veel discipline en iedereen kan zijn discipline aanspreken. Iedereen kan volhouden. Je moet het alleen verdomde graag willen. Daar zit ’t hem in. De wíl is de motor van ons kúnnen. Dat klinkt uitgekookt en dat klinkt alsof ik uit een boek citeer, maar zo is het niet. Vandaag wil ik over discipline schrijven. Lees: ik schrijf over discipline.

Bij discipline gaat het om een doel… daar gaat ie weer… het doel, de weg daarheen, de bestemming, bla bla bla. Toch ligt het nu anders. Doel en discipline gaan wat mij betreft gelijk op. Hoe groter het doel, hoe meer discipline nodig is het te bereiken. Hoe kleiner het doel, je snapt het wel. Bij een groter doel hoort ook meer wíl want het kost meer moeite (discipline).

Je kunt het prima oefenen.
Dag 1: neem twee appels, leg ze, voordat je er een opeet, gedurende 3 minuten om beurten in en uit de fruitschaal. Totaal onzinning, bizar zelfs, maar je kan het. Sterker nog, ik weet zeker dat je je goed voelt over het feit dat je het hebt volgehouden.
Dag 2: doe de oefening van dag 1 en besluit ook buiten voor 5 minuten te ijsberen tussen twee lantaarnpalen. Waanzinnige onzin, mensen kijken je na. Maar, je hebt 5 minuten bewogen en hebt volgehouden (ondanks het feit dat mensen je uitlachen).
Dag 3: laat oefening 1 vallen en vervang die door een doel dat je zelf bedenkt en doe zo elke dag twee oefeningen. Werk hierbij van totaal stompzinnig naar volledig nuttig.  Ik durf te wedden dat  je jezelf daardoor iets gaver vindt, dan dat je jezelf gister vond.

Je voelt je goed over het feit dat je al een maand geen alcohol drinkt. Je hebt voor de tweede keer deze week je hardloopschoenen aangetrokken, hebt de plee geboend, terwijl je er totaal geen zin in had. Dingen met vuilnis buiten zetten, afvallen, sporten, werken en al die dingen waar je het toverwoord voor nodig hebt.

Volgens mij is discipline het vermogen om dingen te doen waar je niet altijd evenveel zin in hebt, maar die toch voldoening geven. Voldoening is ook het gevoel dat aan discipline verbonden is. Op het moment dat jouw taak volbracht hebt, voel je voldoening. Blijf bij dat gevoel. Naast het feit dat voldoening een fijn gevoel is, is het ook een mooi woord. Het is een gevoel dat bestaat uit ‘vol’ en ‘doening’. Je doet de dingen vol; je bent ten volste bezig met jouw doen. Precies: discipline.

Bookmark the permalink.

Comments are closed