De drempel

drempelvrees

Ik weet niet meer uit welke film het is. Ik weet niet eens of het überhaupt uit een film is. Sterker nog, ik denk dat ik het ter plekke uit mijn duim zuig. Maar de zin ‘now get your monkey ass over that doorstep’, is er een die klinkt. Een uitspraak die je af en toe tegen jezelf moet zeggen; een uitspraak die je soms tegen je vrienden doet of die je tegen collega’s zegt. Een beetje dwingend, bijna bestraffend. In ieder geval een beetje angstaanjagend moet het zijn.

Het zijn die gesprekken waar je tegenop ziet. Het zijn de bezoeken aan de dokter. Het is die keer dat je je liefje aanspreekt op iets vervelends. Het zijn, het zijn die keren dat je ondanks het hondenweer je hardloopschoenen aan gaat trekken. Het vreemde van een drempel ergens voor voelen, is dat je weet dat als je de drempel over bent, het altijd beter wordt. Je voelt altijd opluchting. Er valt iets van je af, je voelt je licht. Je hebt iets overwonnen!

Waarom is het dan zo verrekte lastig om die stap te zetten? Waarom duurt het zo lang voor je het besluit neemt? Waarom moet iemand je soms erover duwen? Ben je bang? Je voelt die drempel omdat je tijdens het nemen van de stap over de drempel altijd wat van jezelf moet laten zien. Iets van je eigen gevoel, iets van je normen en waarden, iets van je eigen kwetsbaarheid.

Toch is het overgaan van de drempel de sleutel naar verbetering. Now get your monkey ass over that doorstep!

Als je lang niets aan sport gedaan hebt, als je een beetje te dik bent geworden, als je lichaam je door ziekte in de steek heeft gelaten of als je moeite heb met je doelen te bereiken…  dan moet je aan de bak. Nu! Dan moet je die drempel over. Ik weet het, het kost moeite. Het kost je een kleine nederlaag. Je realiseert je dat je een tijd niet goed voor jezelf gezorgd hebt. Je bemerkt dat je jouw eigen normen en waarden hebt verwaarloosd. Je voelt je eigen kwetsbaarheid.

Maar je weet dat aan de andere kant van die drempel het gevoel van die kleine overwinning ligt. De drempel over, het eerste kleine stapje naar verbetering. Elke keer dat kleine stapje. Wonderen kan bijna niemand verrichten en al helemaal niet in één keer. Maar een klein stapje kan iedereen verzetten, op welke manier dan ook. Al jou kleine stapjes worden op den duur jouw verrichte wonder.

Ik wil niet al te veel in het verleden duiken; dat komt nog wel een keer. Ik wil je wel vertellen dat je altijd in staat bent om die kleine overwinning te ervaren.

Now get your monkey ass over that doorstep!

Bookmark the permalink.

Comments are closed