Doorzetter

DoorzetterWie vindt er nou eigenlijk van z’n eigenste dat ie een doorzetter is?
Niemand toch?
Best raar, want ik ken heel veel doorzetters. Doorzetters die ondanks hun ziekte blijven knokken, voor een waardig bestaan. Doorzetters die iets goeds in de wereld willen bewerkstelligen. Doorzetters die van hun eigen bedrijf een succes willen maken.

Waarschijnlijk ken je er ook die te vér doorzetten. Die zichzelf erin verliezen. Laten we hen voor het gemak de ‘verzetters’ noemen. Mensen die zover hebben doorgezet dat het doorzetten niet meer om de zetten gaat, maar dat het gaat om het verzet dat ze hebben tegen hetgeen ze niet kunnen bereiken. Over deze verzetters hebben heb ik het deze keer niet.

Het allerraarst is dat doorzetters zelf nooit vinden dat ze een doorzetter zijn. Het is een kwalificatie, een verdienste die hen door andere wordt opgelegd. Je bent loodgieter, accountant, kan mij het schelen… maar je zegt nooit: ‘Hoi Ik ben ‘Arjan’, ik ben een doorzetter’. Arrogant, vreemd en zelfingenomen. Dat is raar!
Als je iemand wel eens in zijn gezicht hebt gezegd dat het een doorzetter is, dan wordt er zelfs altijd een beetje gebloosd. Er wordt zenuwachtig gelachen, misschien zelfs wel uit schaamte een beetje op een lip gebeten.
De doorzetter in kwestie vindt namelijk zelf helemaal niet dat hij of zij doorzet. Dit doorzettertje doet namelijk gewoon wat hem het beste lijkt. Zij volgt haar gevoel, haar intuïtie. Niks abnormaals of bijzonders aan. Ik ga vieze woorden gebruiken: ‘zij doet gewoon haar ding’…

Toch kun je deze eretitel verdienen, ergens in onze wereld is de geuzennaam ‘doorzetter’ te bemachtigen. En als je dit predicaat eenmaal verworven hebt, dan kom je er ook niet één twee drie vanaf. Eens verdiend, altijd verdiend zo lijkt het. (Overigens ook de pest meteen, want om als ‘doorzetter ergens de brui aan de geven… poeh. Maar hé, ook daar is moed voor nodig.)

Maar goed, waar haal je dit bewijs van doorzetterschap op?
Moeilijk?
Nee, ik denk het niet. Probeer eens na te gaan bij jezelf wie je uit jouw omgeving een doorzetter vindt, en waarom. Richt je op een van je vrienden, op je vader of je moeder, wat maakt mij het uit. Deze persoon vind jij zeker weten om een aantal redenen een doorzetter. De daden, de eigenschappen, de verdiensten; denk aan diegene. Ik durf te wedden dat minstens een van deze dingen ook betrekking heeft op jouw.

Maar omdat je het raar vindt om over jezelf te zeggen; omdat je niet van jezelf wil blozen of op je lip bijten van een klein beetje schaamte over je eigen gedachte, zeg je het niet. Het is namelijk Arrogant, vreemd en zelfingenomen. Het is raar!

Daarom zeg ik het nu tegen jou: ‘je bent een doorzetter!’

Bookmark the permalink.

Comments are closed