Spierpijn

 

spierpijnJe kent het wel: die keer dat je ging helpen verhuizen. Die keer dat je met een te kleine roller bij een vriend zijn plafond stond te witten, die keer dat je met de hand een oud kastje ging schuren… SPIERPIJN!!!

Spierpijn, zo wordt vaak gedacht en gezegd, wordt veroorzaakt door opgebouwd melkzuur in de spieren. Onzin, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Spierpijn komt door scheurtjes in je spieren. Niet getreurd, wees niet bang, het zijn maar minuscule scheurtjes.

Op het moment dat je spieren na een heftige inspanning het bevel geeft om op te houden met bewegen, stopt ook de productie van melkzuur. De bloedsomloop is gelukkig nog hard op gang en het hart zorg voor een machtige circulatie. Het opgehoopte melkzuur wordt door het nog voorbij schietende bloed meegenomen en verwerkt tot afvalstoffen die uit het lichaam verdwijnen. Een meevallertje dus!

De spierscheurtjes die ontstaan in de spieren zorgen ervoor dat je bijna niet meer op de wc kan zitten. Je ziet de collega die dapper vertelt heeft over zijn sportieve weekend, op maandagmiddag als een opgekrulde krokodil al bekkentrekkend over zijn bureau gewurmd liggen omdat hij probeert koffie te gaan halen. Nietsvermoedend probeer je ontspannen uit je auto te stappen, tot het moment dat je bovenbeenspieren, hamstrings en bilspieren hevig in protest komen en jouw elegante move eruit ziet als een opkrabbelende langpootmug waar net twee poten van geknakt zijn.

Spierpijn is niet erg, het is een logisch gevolg van de inspanning die je geleverd hebt en het nodige herstel dat het lichaam aan het plegen is. De spierpijn komt over het algemeen opzetten 12 tot 24 uur na de geleverde inspanning. Op zijn heftigst is de het na zo’n 48 uur. Meestal heb je twee keer deze tijd nodig om weer soepel en lenig te kunnen bewegen.

Het herstel kun je bespoedigen door in beweging te blijven. Leg de ledematen niet te veel stil. Heb je een zware wedstrijd gehad of bruut getraind, doe de volgende dag een hersteltraining. Doe het licht, houd het rustig. Ga een half uur stevig wandelen, of ren zo rustig als je kan. Zorg dat je hartslag een beetje hoger wordt, zorg voor een goede bloedsomloop, houd de spieren in beweging. Heel misschien neem je een extra ei bij het ontbijt, eet je kwart of neem je een eiwit shake… eiwitten helpen spieren makkelijker herstellen.

Naast actief herstellen met een hersteltraining, gezonde voeding en een beetje slapen, helpt een goede warming-up en cooling down ook goed tegen spierpijn. Dynamisch rekken bij de warming up en statisch rekken bij de cooling down.

Conclusie: blijf bewegen!

Comments are closed